zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Tandplak en tandsteen >> Barsingerhorn
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

PRAKTIJK VOOR MONDVERZORGING

Nieuwe Steen 24
1625HV, HOORN (NH)
Telefoon: 0229-231231
meer info >>
18.9Km

OOTES-REDEKER MONDHYGIENISTENPRAKTIJK G

Vangershof 39
1616PH, HOOGKARSPEL
Telefoon: 0228-563942
meer info >>
19.1Km

DENTALCLEAN MONDHYGIENISTEN

Dubbele Buurt 15
1621JV, HOORN (NH)
Telefoon: 0229-505935
meer info >>
20.0Km

GROTE WAAL ZWAGER PRAKTIJK VOOR MONDHYGIENE

Houtzaagmolen 130
1622HL, HOORN (NH)
Telefoon: 0229-219315
meer info >>
20.2Km

PIJFERS MONDHYGIENIST ROB

Marsdiepstraat 621
1784AM, DEN HELDER
Telefoon: 0223-630244
meer info >>
20.5Km


Tandplak en tandsteen informatie

Tandplak is de grootste boosdoener van irritatie. Tandplak zit vol bacteriën en voedselresten, en bevindt zich op ál uw tanden na een maaltijd. Met een plakverklikker/disclosing liquid (paars/roze) is dit makkelijk aan te tonen. Na 24 uur begint het tandplak langzamerhand onder de invloed van de bacterién te veranderen in tandsteen. Tandsteen is permanent en kan alleen verwijderd worden door een mondhygiënist of parodontoloog.

Het is daarom zaak minimaal twee maal per dag tanden te poetsen op een goede manier. Een goede manier betekent dat wanneer u de binnen- of buitenkant van de tanden poetst, de helft van de tandenborstel op het tandvlees ligt en de andere helft op de tanden en kiezen (in een hoek van 45 graden). Vervolgens maakt u een zachte heen- en weer beweging, dit zorgt voor een massage van het tandvlees en verwijdert de moeilijk verwijderbare tandplak. Men moet natuurlijk niet te hard poetsen, anders kan u het tandvlees beschadigen. Belangrijk is om systematisch te poetsen (Bass-methode). Wanneer tandplak onder het tandvlees ligt en niet meer kan worden verwijderd, is de kans heel groot dat deze in tandsteen verandert.

Zowel tandsteen als tandplak zitten vol met bacteriën en deze zorgen voor ontstekingsreacties in uw lichaam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een gebit met veel tandsteen vaak bloedt. Het immuunsysteem stuurt namelijk meer witte bloedcellen naar de bloedvaten in het tandvlees dichtbij de bacteriën en het tandsteen. Dit leidt tot de bekende roodachtige verdikkingen van uw tandvlees. Ook gaat het tandvlees makkelijk bloeden en wordt gevoelig.

Geschat wordt dat meer dan de helft van alle Nederlanders een vorm heeft van lichte tandvleesontsteking (gingivitis), veroorzaakt door tandsteen onder het tandvlees. Parodontitis, een ernstige tandvleesontsteking met botafbraak, komt zelfs bij 35% van de Nederlanders voor!

Heeft u last van bloedend tandvlees of een slechte adem? Neem contact op met uw tandarts of maak een afspraak bij een mondhygiënist.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: M. Link - Mondhygiënist